Anul trecut, în alergarea montană, o nouă cursă a luat ființă: Bunloc Vertical Race. A adunat mulți oameni la start. Cei mai buni alergători montani au luat startul și au ridicat pulsul la maxim în speranța că la sfârșit ceasul va arăta cât mai puține secunde. A fost un concurs reușit organizat ca la carte.

În 2017 organizatorul, Asociația Sport Montan Săcele, a îndrăznit să creadă și a organizat, la Sacele, un festival pe trei zile. Orientare, parapantă, trei probe de alergare montană,  împărțite armonios pe toată durata festivalului.

Am fost acolo

Am fost și eu acolo. Am ajutat la ce era nevoie și duminică am dat o fugă până în Piatra Mare, împreună cu cei mai buni alergători montani din țară. Sâmbătă, la cursa Bunloc Vertical Race, am fost voluntar și împreună cu Cătălina am stat la postul din pădure și am luat timpii intermediari. Am încurajat pe toată lumea. La unii a avut efect, altii nu mai aveau putere. Îmi aduc aminte cum strigam la Manu Dobrinoiu și Cătălina îi zice: “Hai Manu, aleargă, că porțiunea asta merge alergată” la care Manu, cu vocea relaxată și pulsul jos îi zice: “Hai hai”, ceva de genu: “Nu te intinde”.

Spectacolul a fost când au plecat ultimii concurenți… cei mai buni. Era o plăcere să îi vezi cum se dueleaza. Pălici săracu a plecat ultimul…îmi era și milă de el. Acum înțelege și el cum e să fi ultimul :)). După ce l-am încurajat și i-am dat din energia noastră pozitivă, am plecat spre cabana Sava. Acolo se ținea masa și dansul.

START

Duminică m-am așezat la start și abia așteptam să testez zăpada din Piatra Mare. Primii trei kilometri sunt pe asfalt și se pleacă destul de tare. Stau în ritmul meu și încerc să mă încălzesc până se iese de pe asfalt. Ajung la prima urcare și parcă aveam plumb în picioare. Alerg cât pot apoi o dau la pas. Trec de cabana Sava și parcă încep să îmi revin puțin. Ajung la intersecția unde se despart cele doua trasee și arăt destul de amărât. Miță mă încurajează și spune că o să-mi revin…”poate la finish”, bolborosesc eu. Ce mai, eram negăjit rău. Încerc să mă bucur de poteca alergabilă și las gândurile rele deoparte. Încep să mă simt mai bine și până la cabana Piatra Mare alerg cam tot.

 

Beau un ceai, rod câte ceva din post și îi dau mai departe. Mama ce peisaje faine erau pe platou. Roteam capul ca un robot încercând să prind cât mai mult din frumusețea peisajelor. Urmează o coborâre faină prin pădure și las picioarele să zburde în voie. Mai depășesc doi concurenți apoi îl prind pe Chris și alergăm împreuna. A fost mai bine așa, parcă forestierul ăla nu a fost așa greu când mai vedeai pe unul lângă tine. Greu nu a fost, dar a fost lung cât o zi de post și abia așteptam să se termine. Facem stânga și intrăm pe niște plaiuri faine. Mai aveam ceva energie și până la intersecția cu Bunloc Trail Race am alergat cam tot.

De la intersecție până la finish nu mai este mult asa ca turez motoarele…atât cât se mai poate. Ultima coborare faină, înainte de post, îmi place și o dau tare. Erau cateva gagicuțe acolo ce făceau poze și le arunc un zâmbet(probabil s-au bătut pentru el dar apoi cred că l-au împărțit).

Intru pe șosea și îi văd pe Lulu’s book of smile și Buliga. Ăsta nu are ce face și începe să mă încurajeze: “Hai băh mai tare că te întrece Lulu”. Lulu, care până atunci alerga cu mine, bagă sprint să îi arate gigantului Buliga că are dreptate. Nu mă pun la mintea lor și îmi văd de ritmul meu linistit si fara explozii de zel :))

Ajung la finish în 3h:23 minute și imediat mă trezesc cu medalia la gât și brațele unei haine roșii înconjurate de gâtul meu :)).

Un weekend reușit în care s-a văzut munca echipei de organizare. Felicitari

Am scris si cateva versuri:

Hai la festival 

Umblă vorba în popor
Cum că la sfârșit de lună,
Toamna cu al ei decor
Îți face viața mai bună

Dacă-ți place în natură,
Dacă vrei să scapi de ură,
Dacă iubești alergarea,
Iubești muntele, răcoarea

Dacă vrei orientare,
Dacă-ți place pe urcare,
Dacă de mic ți-ai propus
Să zbori, s-ajungi cât mai sus

Am un pont, ține-te bine:
Hai la Săcele cu mine!!
Parapantă, alergare,
Vineri ai și-orientare

Vrei 3 zile de răsfăț?
Nu știi cum să faci? Te-nvăț
Intri frumușel pe wall
Și te-nscrii la festival

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *