În Munții Măcin încă nu ajunsesem și cum concursurile sunt un prilej bun de a vizita locuri noi, anul acesta am ales să concurăm la Măcin Maraton. Am întrebat în stânga și-n dreapta și toți cei întrebați mi-au spus că partea de semimaraton e cea mai spectaculoasă și faină. M-am înscris la proba scurtă, 24 km cu 1000D+, Cătălina s-a înscris și ea, iar acum așteptam cu nerăbdare să ajungem acolo.

Umplem mașina(Cătălina, Unguru și Iza) și vineri după amiaza pornim spre Greci hotărâți să luăm bacul cât mai repede. Râsete, veselie, distracție, cam asta a fost atmosfera pe tot drumul. Am reușit să luăm bacul și eram atât de fascinați de parcă urcasem pe Titanic. Mai vine câte un prieten prin Brașov și mă roagă să mergem pe Tâmpa, că își dorește mult să ajungă,etc. Iar eu sunt ceva de genu: “Tâmpa, serios? Am fost și ieri” și nu înteleg de ce este așa entuziasmat… Fix așa eram noi, vineri, pentru oamenii ăia de pe bac. Pentru ei era ceva normal, un fel de naveta, iar noi radiam de bucurie… se uitau la noi ca la urs :))

Toată lumea din Turtle Camp știa că trebuie să ajungem din moment în moment și nu că am fi noi cine știe ce vedete, dar aveam ceva prețios în portbagaj: numerele de concurs, și cum fără numărul de concurs nu poți lua kitul, toată lumea aștepta/ înjura pe Adelin :)). Ajungem  în jur de ora 21, instalam cortul în livada de cireși, nu înainte de a mânca câțiva pumni(de cireșe) așa, în ciuda săracilor. Luăm kitul, mai socializăm cu lumea și ușor, ușor, ne retragem în căsuța noastră verde și frumoasă.

Startul este la ora 10 așa că avem timp berechet să ne pregătim și să punem la punct ultimele amănunte. După ce mâncăm și ne echipăm, pornim ușor spre centrul localității Greci, unde era instalată poarta de start. Fac puțină încălzire, câteva sprinturi pentru a crește puțin pulsul și mă așez la start.

Știam un singur lucru despre traseu: că este foarte alergabil, așa că eram pregătit să fiu mereu cu pulsul sus. Se dă startul și plec în primul pluton, încercând să țin pulsul sub control. Eram 6 în pluton: 4 de la semimaraton și 2 de la maraton. Ieșim din sat și vine urcarea spre Vf. Țuțuiatu, cel mai înalt din Munții Măcin. Păstrez ritmul și încerc să nu mă rup pe prima urcare, mai aveam nevoie de energie.

Văd o stâncă pe care scrie: Vârful Tutuiatu 467 m, și îmi dau seama că am ajuns pe vârf. Îi dau la vale spre punctul de hidratare, iau un pahar cu apă și îi dau mai departe, prin padure, pe o potecă superbă. Pe Cristi Bornaz l-am văzut doar pe prima urcare, iar următorii patru am fost foarte grupați 90% din cursă. Mă simțeam bine, urcările mergeau perfect, coborârile la fel și încercam să țin ritmul pe forestier.

Chiar dacă sunt cei mai mici munti din țară, Munții Măcinului sunt destul de tehnici, Creasta Pricopanului fiind un exemplu perfect. Cu urcari scurte și abrupte urmate de coborâri tehnice printre pietre ascuțite și grohotiș, Pricopanul oferă un peisaj fain și demonstrează că un munte mic poate avea coborâri tehnice și frumoase. Ajungem în ultimul punct de alimentare, beau câteva pahare cu apa și continui alergarea pe un forestier în ușoara coborâre. După 1.5 km facem brusc stânga și intrăm în pădure unde începe ultima urcare din concurs. Turez motoarele și încep să recuperez ce pierdusem pe forestier.

Dar proba de foc este abia pe ultimii 5-6 km, când traseul urmează un forestier lung și prăfuit până la finish. Nu am destulă viteză și chiar dacă aveam pulsul în gât, tot nu am putut să țin un ritm bun(sub 4:20- 4:25). Mai tare nu puteam trage și mi-am dat seama că nu are rost să solicit inima aiurea încercând să îl ajung pe cel de pe locul trei, care se depărta tot mai mult. Am lăsat motorul la 2000 turații și mi-am reglat pulsul.

Am ajuns la Finish în 2h:15 minute, pe locul 4 la general și 1 la categorie. Traseul este superb și mi-a plăcut la nebunie, cu siguranța vin și anul viitor. Duminică, am făcut un hiking rapid pe o parte din bucla de maraton, în căutare de bujori și broaște țestoase. Mi-a plăcut atât de mult potecuța aia prin pădure, încât la anul am să alerg maratonul 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *